La mort d'en Titus. Barricades del 56 (Fragment II)


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

La mort d'en Titus. Barricades del 56 (Fragment II)

 

—Te'n vas?... Encara te'n vas? —esclafí la Pona, sanglotejant, alarint, desesperant-se.

Llençà un patern en Titus, s'acostà a sa muller, amb aire amenaçador; la subjectà amb sos punys, mes, retraient l'infant que ja es bellugava feia dies, l'oprimí enternit, tot besant-li la boca, regalat abeurador de ses sentides llàgrimes.

—I no t'apuris! —afegí tombant l'esquena.

A l'arribar al portal ja s'adonà de la trifulga. «Ara sí que hi som!», se digué, carregant-se el fusell a l'espatlla.

—On vas, Titus?... Sembla que la cosa bull, eh?... Noi gran, que menjarem tonyina aquest vespre? —los veïns li deien.

En Titus, serio, cap alt, a paso regular, pessigant-se els escapolons del bigoti, que s'escapçava cada tres dies, per aportar-se un xic amb Espartero, els responia: «No ho sé!», expressat amb encongiments d'espatlles, i continuava sa ruta. Al girar pel Carrer Nou era ja tot ulls. N'hi formiguejava de gent!... Com un teixit!... Com un eixam esgarriat!... Com si amenacés un xáfec!

Uns amb setrills o càntirs, altres amb pans, amb cistells o cabassets alguns, ja proveïts de minestra; molts amb paperines, les hortelanes de Sant Beltran embarrassades amb sos càvens; los carreters tornant de buit, i tots decidits, esverats, volant, com si temessen no arribar a casa. Acollats pels cantons, los més cu­riosos llegien lo bando d'Espartero, encara humit, enriquint-lo amb ses agudeses; los amos de les botigues, instats pels mossos de l'esquadra, que ja hi feien los tatos, despenjaven les mostres, amanint-se per a tan­car; passejaven pels balcons los veïns dels pisos, fent-se signos i preguntes, i en tant s'oïen pels carrerons los repiqueteigs dels milicianos redoblant «a generala», atravessava el carrer. Rambla amunt, batent sos tambors i a marxes dobles, lo piquet d'infanteria que publicava la llei marcial. Lo remoreig dels vidres, i lo soroll de ses botes, ferm i acompassat, acusaven son trànsit.