L'altre punt de visió recomanable de Santa Maria...


Obra:Mataró sota teulada (p. 152)
Indret:Fossar Xic
Municipi:Mataró
Comarca:Maresme

Aquest nom li ve per haver existit en el lloc, des de mitjan segle XVIII fins ben entrat el XIX, un fossar o cementiri. Manuel Cuyàs ens el descobreix com a un dels bons punts per poder contemplar la còrpora de Santa Maria, precisament de la capçalera del temple.
testing image

L'altre punt de visió recomanable de Santa Maria l'ofereix el Fossar Xic. És un racó essencialment pintoresc, on el temple es disfressa d'esglesiola rural. Santa Maria és una construcció polièdrica. Tan aviat ensenya un rostre imposant i luxós, de Pasqua Florida i de Pasqua Granada, com es vesteix de sac i es cobreix de cendres quaresmals. Les parets aparentment vulgars de mà esquerra -atenció a l'esgrafiat barroc, reconstruït, del capdamunt- amaguen el conjunt de la capella dels Dolors, el tresor artístic principal del temple i de la ciutat sencera.

Des del bell mig del carrer Puigblanch, mirant enlaire, Santa Maria ofereix una de les estampes més impressionants i a la vegada desconegudes. La capçalera del temple, imposant i compacta, capsulada, amb la punxa arrodonida per la teulada, emergeix a propulsió enmig d'un paisatge de cases. Santa Maria que per dins i per fora és una barreja d'estils arquitectònics i artístics, des d'aquí sembla un paisatge cubista i, segons com, futurista.