Si n'hi havia algú dins de casa...


Obra:Matèria de Bretanya (p. 29-30)
Municipi:Altea
Comarca:Marina Baixa

testing image

Si n'hi havia algú dins de casa les portes estaven obertes de bat a bat i si no n'hi havia cap de persona tancaven, però deixant-se la clau al pany. I per a entrar només que havies de dir Ave Maria Puríssima com si digueres el sant i senya a la porta d'un castell, i creuaves el llindar i ja hi eres dins.

Els meus germans i jo pujàvem costeres amunt lleugers i alegres, com un estol de teuladins volant per sobre un bancal de blat, i en topar-nos amb algunes dones també ens preguntaven si aquell dia érem d'allí, però a mi em semblava que no ho preguntaven sinó que deien, avui sou d'ací dalt! I era com si ens donassen les claus de la vila.

A voltes érem al poble un dia sencer i a poqueta nit a Capnegret. A voltes romaníem més dies. I si hom em preguntava quin lloc m'estimava més jo no sabia contestar, perquè tot allò, la vila i el camp i les muntanyes i la mar era una part del meu ésser. Després va passar molt de temps, molt de silenci... i ara, les poques vegades que torne per allí tot em sembla diferent, com si hagués plogut una cendra molt fina sobre els xiquets i els homes d'aleshores. Sobre totes les coses.