Sant Jaume dels Domenys, un dels més humils pobles del Penedès...testing image

Sant Jaume dels Domenys, un dels més humils pobles del Penedès, es recordava del seu fill il·lustre Alfons Maseres, i volgué homenatjar-lo d'una manera excepcional: li dedicà una làpida a la façana de la casa on va néixer.

Havíem promès assistir a la festa nombrosos amics escriptors i, d'en­tre tota la colla que s'esperava, solament van presentar-s'hi l'indicat Alfons Maseras i Joan Oller i Rabassa. L'acompanyant de l'homenatjat va tenir cura de parlar a la gent fent el panegíric del personatge que es glorificava. Van ésser obsequiats esplèndidament en diada de festa major.

Joan Oller i Rabassa em referí que ell i Alfons Maseras, quan tornaven a Barcelona amb tren, en un departament ple de viatgers, anaven  lamentant la manca de constància de la societat intel·lectual; i em digué que gosaren detallar, fent història particular d'informalitats, mesquines i desequilibris d'uns contemporanis nostres que, amb la gran significació i autoritat com tenien en el regne de les lletres catalanes, representaven una terrible paradoxa amb el mal exemple que individualment donaven.

Va fer-se constar adhesió a l'homenatge tributat a Alfons Maseras al seu poble nadiu. Octavi Saltor fou qui s'ocupà més noblement d'aquell acte, en un article publicat a El Dia, de Terrassa.