Aquí, he de parlar de la mestressa...


Municipi:Amposta
Comarca:Montsià

testing image

Aquí, he de parlar de la mestressa. El seu interès en relació a la meua vida, al meu futur, ha estat la persona que, sense proposar-s'ho, ha tingut la influència més poderosa en la meua formació. Aleshores, manifestava cap a mi un interès molt viu, amb un d'aquells entusiasmes que li entraven de quan en quan per les persones.

És possible, també he d'admetre, que jo, amb el caràcter inestable i estrany, defraudés una mica les seues il·lusions.

El que admirava més d'aquella dona, a més dels coneixements que atresorava, era la manera tan clara i senzilla en explicar les coses, la manera de com aclaria al moment els dubtes que em venien al cap, fossin quins fossin, com de la dona que dominava perfectament les matèries. Les explicacions sobre Història, sobre Literatura o en allò que queia sense proposar-s'ho —era, com he dit, una de les seues grans aficions. Obrien, davant la meua ànima, mons nous, panorames insospitats que m'omplien de goig i m'anaven despertant les primeres llums de la vocació futura.

Crec que mai no li agrairé prou el benefici que em va reportar amb les seues lliçons; amb elles es va eixamplar el meu esperit; el gust se'm va refinar i vaig començar a preocupar-me veritablement per les coses grans; em va aixecar l'ànima a les més altes i nobles aspiracions.