Situem-nos a l'any 1898...


Obra:Fulls de les fronteres (p. 97-98)
Comarca:Terra Alta

testing image

Situem-nos a l'any 1898. Picasso retornà de Madrid malalt. Els seus pares L'esperaven a Barcelona preocupats pel seu estat de salut i després per allò que segurament el metge recomanaria: un canvi d'aires a muntanya. Com és sabut, no nedaven en l'abundància. El seu íntim amic, Manuel Pallarès, va resoldre el problema invitant-lo a passar una llarga temporada plegats a la casa pairal d'Horta de Sant Joan, poble situat als contraforts dels abruptes ports de Beseit, a la comarca de la Terra Alta, província de Tarragona. Allà se n'anaren amb els seus estris de pintor, fent el camí amb tren fins a Tortosa, on els esperava Josep, el germà gran de Pallarès, amb dues mules que carregaren els embalums. Els camins cap a Horta eren de ferradura, i el paisatge veritablement grandiós amb les seves altes muntanyes. Bufava un vent sec, impregnat per l'aroma de les herbes boscanes, que els duia la veu del silenci i la xerradissa dels ocells amagats al bosc. Arribaren a Horta de Sant Joan ben entrat el migdia. Va resultar que Horta era un lloc bellíssim, al peu de la serra agresta, tocant a una plana en declivi vers altres confins tancats així mateix per un horitzó de muntanyes, les de Cavalls i de Pàndols, on quaranta anys més tard es desenvoluparia la més feroç batalla de la guerra civil espanyola, la batalla de l'Ebre.

Pel que fa a mi, vaig descobrir Horta poc temps després de prendre possessió del meu càrrec, a Gandesa. Vaig fer aleshores una visita d'inspecció als diversos pobles del partit judicial, i allà romania Horta de Sant Joan, amb un passat històric que no podíem oblidar els que hi havíem participat (em refereixo als qui havíem estat combatents en la guerra), però també els afeccionats a la pintura, car en tots els llibres d'art s'al·ludia a aquest poble, encara que amb nominació una mica canviada. Els llibres, per una arbitrarietat de Picasso, posaven Horta d'Ebre i no Horta de Sant Joan, que és el nom real del poble. No existeix cap Horta d'Ebre en tota la geografia espanyola.

Horta és realment un poble "cubista", amb el perfil de les seves cases fortament contrastat en cubs, l'un damunt de l'altre, amb el ple i el buit de les seves masses i forats-espai, homologant-se tot allò en un conjunt presidit per l'església. És un poble antic fent d'estrep a una església antiga. El resultat és perfecte.

A la seva dreta es dreça l'estructura cònica de Santa Bàrbara, amb el convent de Sant Salvador d'Horta, sant contemporani de Felip II que, segons el llibre de l'erudit del segle XVIII, Pere Serra i Postius, Prodigios y finezas de los Santos Angeles hechos en el Principado de Cataluña (Barcelona, 1726), cuinava divinament gràcies a la intervenció dels celestials ajudants.