Organyà és una vellíssima i important població...


Obra:Tres guies (p. 972)
Municipi:Organyà
Comarca:Alt Urgell

testing image

Organyà és una vellíssima i important població d'un caràcter enorme. La seva església parroquial, de tres naus, amb àbsida central i una façana marcada pels segles, conserva a l'exterior la seva primitiva estructura; no podem dir el mateix de l'interior. Per l'aparell dels seus murs delata el període més opulent de l'art romànic primitiu, i, si fos possible de veure Santa Maria d'Organyà en la seva integritat, seria l'exemplar de més interès arqueològic de la comarca. Organyà té, a més, la veneració general per haver-s'hi conservat a la sagristia la joia literària de les Homilies, considerada durant molts anys el text més antic en català. És un manuscrit mutilat consistent en vuit fulls de pergamins de petit format. El document, descobert el setembre de 1904 per l'investigador Joaquim Miret i Sans, ha fet que Organyà tingui en el món de l'erudició un renom universal. Després d'Organyà, per Coll de Nargó, seguint sempre el riu, arribarem al grau de la Garanta, enorme, estèril, imposant massís rocós dins el qual el Segre queda engorjat tot al llarg de sis quilòmetres.
Entre Coll de Nargó—cal no oblidar el fet que, malgrat el seu nom, és un poble — i Organyà hi ha o hi havia un pont antic, d'un sol arc, sobre el Segre. En aquest Pont de l'Espia, fou llançat daltabaix el cadàver del cèlebre comte d'Espanya, de tan trista memòria en la història del reaccionarisme del país.
Després d'haver recorregut aquesta regió de punta a punta se'ns apareix com un país que té l'economia muntada sobre els cursos d'aigua que la travessen. Una artèria central: el Segre, i a cada costat els seus afluents.