El senyor rector


Obra:Obra poètica 1 (p. 61)
Municipi:Agramunt
Comarca:Urgell

testing image

El senyor rector

Cada diumenge, a les tres de la tarda, es tocava a doctrina. A mesura que arribàvem a l'església, formàvem a la nau central i, a l'hora en punt, cantàvem La marxa dels Reis, de l'Arlesiana, a la qual el senyor rector havia posat lletra. Si algú no seguia la solfa, rebia una estirada d'orella.

Un cop acabat l'himne, ens dividíem en seccions. La meva la regentava mossèn Ramon, i el seu lloc era la capella de la Verge del Socós.

Durant la lliçó de catecisme, per davant dels nostres ulls desfilaven unes estampes grosses, de colors lluents i d'imatges esfereïdores. Vora seu, mossèn Ramon posava una cara molt lletja i, amb els braços, executava uns posats amples i violents. Mentrestant, explicava coses del pecat, de la mort i de l'infern.

Quan li passava pel cap, el senyor rector inspeccionava les seccions. Aleshores era ell qui explicava el significat d'aquelles figures. La seva veu era gruixuda i dura, i els seus crits ens despertaven barroerament tot just encetàvem un somni de cèrcols i de patinets.

Pels nostres ulls tornaven a passar aquelles grosses estampes amb ànimes que es cremaven; amb homes, dones, infants i bèsties que s'ofegaven; amb una senyora que es convertia en estàtua de sal; amb un pare que estava a punt de degollar el seu fill damunt un feix de llenya...