Al dematí següent que era divendres...


Obra:Mossèn Jacinto Verdaguer (p. 118-119)
Municipi:Lleida
Comarca:Segrià

testing image

Al dematí següent que era divendres, anà el Poeta a celebrar missa en l'oratori de l'oratori de l'Acadèmia Mariana de Lleida i com va preguntar-nos si era gaire lluny lo Seminari que el Sr. Bisbe li havia recomanat visi­tar, vulgué anar-hi.

Recorregudes totes ses dependències se li presentà l'Àlbum, pregant-li que hi escrivís un pensament, i Mossèn Cinto va posar-hi aquestes ratlles:

«Un Seminari és un planter; sent, doncs, Lleida la ciutat de Maria, aquest hermós Seminari és lo planter de Maria, i sent son planter, ella el regarà, ella e1 cuidarà i farà sortir-ne belles flors. =Diada de Sant Pasqual Baylon de 1901= Jacinto Verdaguer= Pre.»

Catorze anys més tard he trobat sacerdots que aleshores n'eren seminaristes, i m'han recordat les paraules transcrites i la bella fita que assenyalà l'anada de Mossèn Cinto al Seminari.

En sortint, se l'acompanyà a la capella de Sant Jaume Apòstol recontant-li la tradició lleidatana del «Peu del Romeu», i aquella tarda anà a visitar lo Convent Asil de Mossèn Arqués en la partida de Rufea.