Segons explicava el meu pare...


Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

Segons explicava el meu pare, la processó de Santa Maria s'havia celebrat amb la solemnitat i l'alegria popular acostumades, i sense entrebanc ni incident de cap mena havia començat a entrar a l'església titular. L'aglomeració de gent a la plaça, i a la porta de l'església, motivà, durant el recorregut del curs, una parada un xic més llarga de les que es produeixen ordinàriament en actes semblants. El penó principal es trobava, en aquells moments, a la cantonada dels carrers de Canvis i Arenes de Canvis, i en aquest instant precís s'inicià una pluja lleugera. En Despujol prengué el penó de mans del meu pare i digué als seus companys: «Allarguem el pas i entrem a l'església; altrament, ens mullarem com a peixos», i, passant entre els rengles de l'acompanyament, es dirigiren cap al Temple.

Pujaven les escales del presbiteri quan es sen­tí una gran detonació i, gairebé immediatament, una allau humana, una multitud esfereïda entrà a l'església i —entre ella— pocs moments després, la Custòdia, entorn de la qual s'havien aplegat els sacerdots i els portants del tàlem. El General ordenà que la banda toqués la «Marxa Reial» i aquella gran gentada es tranquil·litzà un xic i el Senyor va ésser reservat, enmig d'una emoció corprenedora.

Tan aviat com la cerimònia religiosa fou aca­bada, les autoritats es dirigiren vers el lloc de la catàstrofe. Amb la força de l'explosió s'havien apagat tots els fanals; el carrer era fosc, sinistre. Hom caminava damunt bassals de sang, vidres trencats, cadires trossejades; els peus, tremolosos, ensopegaven amb els cossos caiguts dels morts, i del ferits que gemegaven tràgicament. en aquella confusió paorosa.

Tot seguit foren donades les ordres urgents i començaren a arribar els primers auxilis de dispensaris, material d'assistència i els bombers amb atxes enceses, que il·luminaren aquell quadro de mort. Prop d'una cantonada, es veia una petita flama, com una mena de foc follet; eren els vestits d'un mort que començaven a cremar.