L'establiment dels jesuïtes...


Obra:Tres guies (p. 910-911)
Indret:Santa Cova
Municipi:Manresa
Comarca:Bages

La Santa Cova forma part d'un conjunt arquitectònic al qual se li ha de sumar també l'església barroca i un edifici modern annex. La cova va ser formada per l'erosió de les aigües del Cardener i està orientada cap a Montserrat. Està decorada amb diverses escultures, entre les quals cal destacar les obres de Josep Llimona i de Joan Flotats, que mostren escenes de la vida de Sant Ignasi. Aquesta cova és el principal santuari dedicat al sant i s'ha convertit en un dels referents universals del món jesuític, atès que, segons la tradició, Sant Ignasi hi passà uns mesos, dedicat a la meditació i a la redacció dels seus cèlebres Exercicis espirituals, editats el 1548. Els textos que presentem per ésser llegits en aquest indret pertanyen a diferents autors i plantegen temàtiques força variades: el primer, del Baró de Maldà (Barcelona, 1746-1818) és un document d'època de valor inestimable i ens descriu com era l'indret a la primeria del segle XIX; el segon, firmat per Josep Pin i Soler, és la

testing image
Veu de Sergi Solà:http://canal.uvic.cat/uploads/audio/al3P4duzoTSzB41SgupK.mp3

L'establiment dels jesuïtes, que tenen cura de l'anomenada vulgarment la Santa Cova de Sant Ignasi, lloc utilitzat pel fundador de la Companyia, entre el tràngol de la meditació i l'austeritat de la penitència, per a establir les bases del seu Orde, no es pot deixar sense al·lusió. A la galeria que porta a la Cova i en el lloc ocupat per l'altar, diuen que sant Ignasi de Loiola hi escriví els seus «Exercicis espirituals».

L'establiment, suspès sobre la riba tallada del Cardener, a la paret de la qual hi havia la balma, o cova, que tanta importància tingué en la vida del fundador de la Companyia de Jesús, és un document barroc, modern (fou acabat l'any 1820), de moltes ínfules, enormement afectat, desproveït de simplicitat, el pinyol de l'estil jesuític més embafador i ensucrat. De la porta d'entrada a l'establiment, se n'ha pogut escriure que sembla més aviat l'entrada d'un parc d'artilleria que d'un temple cristià. El corredor que condueix a la cova, amb l'altar al fons, és un prodigi d'afectació i de retoricisme glacial, que contrasta amb la severa figura plena de gravetat del gran i singular basc. La residència dels pares jesuïtes utilitza amb un estímul ordenancista aquests memorables llocs de la vida del qui fou més tard sant Ignasi. Aquests últims temps, la immensa baluerna jesuítica ha viscut amb un ritme notòriament fluix.