«...su Magestad ha determinado proprio motu ...


Obra:Catalunya visió (p. 46)
Municipi:Cervera
Comarca:Segarra

testing image

«...su Magestad ha determinado proprio motu el extinguir todas las Universidades de aquel Principado, i erigir una que sea única, que ha de ser muy privilegiada y suntuosa su fàbrica, que es de su real ànimo que se construya en Cervera...» (Josep Corts, de Cervera, «Llibre del Racional»).

Si alguna cosa van tenir de bo els Borbons del segle XVIII fou aquell sentit de la magnificència i de la dignitat edificadora. La universitat de Cervera, que domina, monstruosament bella, tota l'antiga ciutat segarrenca, és com un Escorial en petit, un engraellat gairebé perfecte; és a dir, si en un edifici s'hi traslluïa la voluntat d'un Felip, en l'altre s'hi endevina el sentit del poder i de la massissesa de l'altre Felip. És festa major i davant de la venerable façana han aixecat el petit autòdrom elèctric. Invisible en la fotografia, la resta de la població, a la dreta. La teoria de teulats batuts pel sol de migdia forma un caprici lleument cubista.

L'arquitecte Francesc Montaigu no s'hi posà per a poc. Gran com un camp de futbol, la universitat constitueix un rectangle de 116 X 90 m., i és molt encertada la disposició de les dues façanes consecutives, el frontal de la segona essent una autèntica obra mestra. Avui és en vies de restauració i ja hi ha dependències destinades a ensenyament secundari.

Cervera, com tantes altres poblacions de la Segarra, està enfilada en un tossal, molt abrupte per migjorn i llevant, i la seva silueta és coneguda de tothom, perquè la carretera de Barcelona a Saragossa passa a llepar-ne les parets. Observeu al centre de la foto, perdent-se cap al límit superior, la ratlla fosquejant de l'esmentada carretera, damunt un terraplè atrevit que deixa a la dreta la vall del riu Cervera.