El tren procedent de Mataró...


Obra:Barcelona tràgica (p. 169-170)
Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès

testing image

El tren procedent de Mataró va entrar a l'estació de França a les 8:34, amb quatre minuts de retard. Es va aturar a la via u, esbufegant i llençant un vapor dens i brut en totes direccions que creava una boira densa de l'interior de la qual sortien els passatgers.

Un d'aquests passatgers no era gaire alt i anava vestit amb un lleuger vestit de lli de color cru, corbata de llaç, gorra de quadres i botes còmodes per caminar pel camp. Duia un bigoti abundant i una barba molt ben retallada, en punta. Tenia cinquanta anys justos, mirava directament amb ulls tendres i fràgils, caminava amb una certa fatxenderia, potser per compensar la seva curta alçada, i es deia Francesc Ferrer i Guàrdia.

Li va sortir al pas un jove, més alt i prim que ell, de vestit fosc de ciutat i de moviments continguts que semblava que dissimulaven una energia desbordant que fàcilment podia convertir-se en violència. Era Miquel Villalobos Moreno, un col·laborador del pedagog.

Els dos homes es van parlar primer amb una mirada d'intel·ligència. Les ninetes van fer un ball dedicat a dos homes que es van aturar molt a prop d'ells. L'un, amb ulleres, buscava a les butxaques de la jaqueta alguna cosa que no trobava. L'altre, alt i cepat, amb cara de pagès, badava llegint, potser lletrejant, les inscripcions que ostentava la locomotora. Eren policies, sens dubte.