La vinguda de la llum...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 222-223)
Municipi:Mollerussa
Comarca:Pla d'Urgell

testing image

La vinguda de la llum, en 1905, i també la inauguració del carrilet a Balaguer dos anys abans, van possibilitar la instal·lació de les primeres indústries. L'empenta adquirida per la població —la forestal d'Urgell ja feia una dècada que hi fabricava paper i cartró— va possibilitar la celebració d'un certamen anual, la fira de Sant Josep, d'any en any més visitada.

De llogarret perdut, Mollerussa s'ha convertit en un segle en capital comarcal, ja que sense el seu impuls hauria estat impossible el reconeixement oficial de la comarca del Pla d'Urgell en la moderna reestructuració territorial de la Generalitat.

El progrés fulgurant, a l'americana, de la ciutat ha comportat la transformació del seu nucli urbà. Llevat de la capelleta de Sant Isidre i la plaça adjacent, a més d'alguns pocs carrerons del nucli vell, tot a Mollerussa sembla nou. Potser un dels pocs vestigis de l'avior el constitueix la mateixa casa del canal, que no té ni un segle i mig. Fins i tot els edificis oficials, com l'ajuntament i l'església parroquial, han estat bastits modernament, després de la passada guerra. Només alguns xalets noucentistes del raval de l'estació —entre els quals la magnífica seu del consell comarcal— rememoren la ciutat incipient del principi de segle, quan ningú no hauria sospitat que, en unes quantes dècades, Mollerussa hauria esdevingut no solament un centre comercial i industrial de primer ordre, sinó fins i tot la capital sentimental de tots aquests rodals, per causa del nombre ingent de bars, discoteques i tota mena d'establiments dedicats a l'esbarjo nocturn que hi funcionen, i que hi han aplegat cada cap de setmana multituds de jovent vingut des de localitats pròximes i també insospitadament allunyades.