Esterri és una vila animada...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 44-45)

testing image

Esterri és una vila animada. La travessa la carretera, amb funcions de carrer major, flanquejada per un bon nombre d'hostals i botigues de productes típics i records. En aquests bigarrats comerços es pot adquirir des d'una reproducció en miniatura d'algunes esglésies de la comarca o el veí Aran fins a bosses de moixernons, formatges casolans de llet de vaca i ovella, capses de galetes elaborades al Pallars o la tradicional ratafia dels raiers.

Els rètols indicadors dels carrers estan formats per plaques de rajoletes, amb el nom de la via i un dibuix en color dels diferents espècimens de la flora aneuenca: gavarnera, àrnica, miosotis, herba fetgera, neret, llúpol, salanca, milfulles, muguet, pastorella...

Hi ha, de fet, dos nuclis antics, a Esterri, als dos costats de la carretera. A l'un, s'hi accedeix pel carrer del costat de l'església o per sota del cobert del carrer de Baix. A l'altre, s'hi arriba després de passar el pont —un pont romànic reforçat modernament, amb capelleta inclosa—, i s'arraïma dalt d'un repetjó, mantenint bastant íntegrament el seu tipisme pirinenc.