Camina caminaràs, trobam unes pedrasses dretes


Obra:Diari de viatges (p. 114-115)
Municipi:Naut Aran
Comarca:Vall d'Aran

testing image

Camina caminaràs, trobam unes pedrasses dretes, com si fossen menhirs. Lo que són, fites que d'hivern, com tot això és tapat de neu, guaiten i senyalen als vianants per on és el camí.

Seguint endavant, sempre vora vora el Noguera, a la fi arribam a la font inicial d'aquest riu heroic: una mica de clot que fa el glevat, una mica de bassiot amb les voreres que saünyen. Som en el punt culminant de la collada o del port, el freu o pas per aqueixes muntanyes sublims. Som a 1.860 metres d'altura, i això és el port més baix que hi ha per anar a la Vall d'Aran.

Seguim endavant, i sis o set minuts més enllà trobam el Güell o font del Garona, una cosa encara més modesta que la font del Noguera: fa un poc d'enclotada, i del saünyat de les gleves se congria una mica de bassiot, i segueix per avall cap a ponent una mica de calrec, el raig d'aigua va creixent a poc a poc, fins que més avall s'entreforca amb el Garona de Ruda, resultant ja tot un riu.

Seguint el rajolí inicial del Garona per avall per avall, se presenta un panorama grandiós, estupend, incomparable. Ens trobam davant la Vall d'Aran, oberta de llevant a ponent, grandiosament ondulada, entre turons altíssims que entrecuixen llurs recingles i repeus, enfilant llurs cuculles de cada banda fins dins els núvols, i allà a l'enfront, a sud-oest, sublimant sobiranament l'horitzó, s'alcen solemnes, incontrastables, les muntanyes Maleïdes, coronades i enjoiades de càndides congestes de neu.