A l'extrem occidental del terme hi ha el santuari del Miracle


Obra:El Solsonès (p. 39)
Municipi:Riner
Comarca:Solsonès

testing image

A l'extrem occidental del terme hi ha el santuari del Miracle, que no es només el centre de major atracció del terme municipal, sinó de tota la comarca del Solsonès. Presideix el conjunt dels edificis l'església, de grans dimensions, obra del mestre de cases vigatà Josep Morató, que va quedar inacabada. Dels 38 metres de llargada per 29 d'amplada i 26 d'alçada, man­quen uns 21 metres de parets que van ser començades i en les que resten fragments de paret de les anteriors esglésies dels segles XV i XVI.

El retaule barroc del santuari del Miracle és un dels exemplars més sumptuosos i harmoniosos que es conserven a Catalunya de l'època barroca. Van encarregar-lo els administradors del Miracle el 1744 a l'escultor Carles Morató, qui va treballar-hi fins el 1758; el daurat i la policromia són obra del pintor solsoní Antoni Bordons, que hi treballà del 1760 al 1774. Presideix el retaule una imatge de la Mare de Déu del Miracle, talla del segle XV que representa la Verge María nena amb una creu a la mà.

Diu la tradició que en aquest indret, un 3 d'agost de 1458, la Mare de Déu va aparèixer en forma de nena a dos germans que feien de pastorets, el més petit dels quals va rebre el missatge de la Verge. Al lloc de l'aparició van alçar-se dues esglésies successives, fins que al segle XVIII s'edificà l'actual, que conté el majestuós retaule.

Al mateix temps que les dues primeres capelles, es va construir la casa Gran, un edifici de pedra pensat per servir d'hostatge als peregrins.