Per davall d'un cobert doble, amb bigues de fusta, s'accedeix al carrer de Soldevila...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 102)
Municipi:Tremp

testing image

Per davall d'un cobert doble, amb bigues de fusta, s'accedeix al carrer de Soldevila, de vianants i comercial, en què destaquen dos edificis: l'antiga caserna de la guàrdia civil, que llueix un escut heràldic de pedra a la façana, i el centre de cultura Josep Manyanet, que ocupa el primer col·legi fundat per aquell il·lustre trempolí.

Precisament el pare Manyanet, nascut a la ciutat en 1833 i finat a Barcelona 68 anys més tard, dóna nom al passeig que circumda l'antic recinte murallat per aquesta banda i que connecta amb la rambla del doctor Pearson —el dels pantans de La Canadenca—, que entre rengleres de plàtans i banquets porta fins a l'estació del tren.

A la vora mateix d'on s'havia alçat el portal de Soldevila, un monument evoca la memòria del pare Manyanet i Vives, fundador dels Fills i Filles de la Sagrada Família, col·locat sota mateix de la torre cantonera amb merlets i finestres de regust mossàrab, que forma part del col·legi de Pares de la Sagrada Família, anomenada popularment la Torre dels Padres. Enganxat a la torre, el nou museu de línies atrevides i sensibles, amb profusió de vidre, destinat a acollir mostres de la riquesa mineral del Montsec i les valls adjacents.