El carrer Major, que va des de la Creu fins a la placeta de l'Església...


Municipi:Juneda
Comarca:Garrigues

testing image

El carrer Major, que va des de la Creu fins a la placeta de l'Església, és una via estreta, enxubada, però d'una bella rusticitat. Possiblement el punt de més mèrit de Juneda, el més pintoresc. Representa, en paraules de J. M. Albaigés, "un exemple perfecte d'equilibri d'estils, d'harmonia funcional arquitectònica". En un principi, era només el primer tram del camí de la Font, que comunicava la vila closa amb la font pública de la Canonada, vora la riera de la Femosa.

Especialment en la part més baixa del carrer, aquest és flanquejat per uns magnífics porxos de pedra, gòtics. Caminar sota la seva ombra un pèl mústia produeix subtils esgarrifances en el visitant.

Hi ha casalots d'una certa categoria, en aquest carrer ombrívol. Com la rectoria, amb data de 1745, o cal Ceprià, sumptuós i de línies neoclàssiques, d'una freda elegància. O la mateixa Casa de la Vila, fruit de la restauració i recreació d'un casal antic: vidre negre darrere unes arcades de pedra d'estils diversos. L'arc lateral de la planta baixa, apuntalat amb un pilar una mica tosc, "resulta d'una gràcia ingènua única" (segons Albaigés). Fins a les acaballes del segle passat, aquest casal allotjava en els seus baixos la carnisseria comunal i en la planta noble les dependències municipals. Per sobre els esplèndids finestrals d'aquest primer pis, una barbacana corona l'edifici, una de les cases consistorials més monumentals d'aquestes rodalies, a desgrat del pastitx i la confusió de gustos arquitectònics.