El nucli antic d'Arbeca correspon a la vila closa...


Obra:Del Pirineu a l'Ebre (p. 237-238)
Municipi:Arbeca
Comarca:Garrigues

testing image

El nucli antic d'Arbeca correspon a la vila closa, la que quedava intramurs. El traçat de les antigues muralles i els portals és encara apreciable seguint el dibuix dels carrers. El carrer principal i més cèntric és justament l'avinguda dels Portals, vorejada de botigues. Entre aquestes, el restaurant Pané, aconsellable recés. No gaire lluny, en el carrer de les Germanes Dominiques, la pastisseria Pa de Pessic, que ha esdevingut un lloc de peregrinació dominical de tota la rodalia i on, a part de tota una dolça i acreditada producció, elaboren uns carquinyolis que venen en unes capses que porten dibuixat el castell arbequí, tal com devia ser en els dies de la seva màxima esplendor, així com els localistes i exquisits «Becs d'Arbeca».

Avui, d'aquell castell, se'n pot veure una torre cilíndrica, alguns panys de mur i poca cosa més. Però val la pena enfilar-se fins al tossal on s'aixeca, al capdamunt del poble, ocupat actualment per l'edifici escolar, encara que només sigui per fruir d'una completa panoràmica de la plana de d'Urgell i els primers contraforts segarrencs i de les Garrigues altes.

A més d'aquesta indescriptible visió, i del testimoni de les pedres venerables d'aquella memorable fortificació comtal, a Arbeca convé no perdre's la plaça Major, porxada; la façana modernista de la Unió Republicana, ara com ara casa consistorial; i la llinda de pedra treballada d'una casa del costat porticat del carrer de Sant Jaume. L'església parroquial, a banda de la seva aparatositat, no té gaire interès potser llevat del campanar inacabat.