El centre neuràlgic d'Arbeca és l'avinguda dels Portals...


Municipi:Arbeca
Comarca:Garrigues

testing image

El centre neuràlgic d'Arbeca és l'avinguda dels Portals. Rep aquest nom perquè antigament hi donaven, a un i altre extrem, dos dels portals de la mu­ralla exterior de la vila vella. És a dir, aquest avui cèntric carrer era una mena de ronda que resseguia el perímetre emmurallat. En un d'aquests portals, el de Sant Joan, va ser penjat en una ocasió el cap de l'assassí del rector de Castellots, que havia estat ajusticiat i posteriorment decapitat en unes forques que la senyoria d'Arbeca tenia vers el terme dels Omellons, a l'època en què la comarca de les Garrigues era un veritable cau de bandolers.

L'avinguda dels Portals —fins fa uns anys, lògicament, avinguda del Generalísimo— era coneguda tradicionalment com carrer de les Fonts, per cau­sa de les fonts que hi havia en cadascuna de les dues placetes que ocupen les puntes d'aquesta via princi­pal. La més important de les dues era la que fins fa unes dècades hi va haver al portal d'en Rovira, o sigui el de baix. L'aigua hi afluïa a través d'una mina que naixia a les comes de Maldà. Era una aigua que en deien molla, que no desfeia el sabó ni permetia coure els llegums. Aquesta font la gent l'anomenava darrerament la font del metro, perquè per arribar fins als brolladors s'havien de baixar unes escales, igual que a les estacions del ferrocarril metropolità de les grans ciutats.

Davall mateix del portal de Baix s'obre la plaça del Toll, un espai reclòs i ensotat, que darrerament ha estat remodelat segons la més moderna tendència urbanística de les places dures. Un parell de pedrots palplantats prop d'una font hi evoquen la grossa roca damunt la qual es troba assentada aques­ta singular plaça.