Aquell matí s'aixecà més d'hora que de costum...


Obra:Verdaguer (p. 69-70)
Municipi:Vic
Comarca:Osona

testing image

Aquell matí s'aixecà més d'hora que de costum; va passar la nit, amb tota seguretat, sense aclucar l'ull; a penes l'alba va aclarir la finestra, potser de nit encara, es va aixecar; es va vestir nerviosament, recitant, potser, entre dents les estrofes del seu poema, imaginant l'efecte que podia produir en el jurat, enfrenant potser el cavall de sa fantasia; prengué el seu bastó de tortellatge i es dirigí a Vic amb passa lleugera.

Triga molt poc a assabentar-se de l'èxit; no una, dues composicions li havien estat premiades, i això espontàniament, sense que el coneguessin, sense que ell conegués ningú. Era, en veritat, un altre temps. Les composicions anaven a to amb el sentiment de l'hora, amb la nota més cele¬brada dels temes del «Gaiter», amb les més altes vibracions de Catalunya. En una, cantava l'amor a les tradicions en «Els Minyons d'en Veciana»; en l'altra, exaltava el patriotisme amb «La mort de Rafel Casanova». En el fons, havia apuntat bé.

La seva primera idea en saber la notícia, fou dirigir-se a casa dels Masferrer. Era la casa on parava a Vic, on li escalfaven el menjar, i on devia dinar molts dies. A la casa hi havia quatre nois —els quatre fills—, que eren estudiants del Seminari, un d'ells amic de Verdaguer. Comunicà allí la nova i va rebre les primeres felicitacions. Es mostrà torbat i indecís, sense saber què havia de fer. Els Masferrer li aconsellen que es traslladi a Barcelona per tal d'assistir a la festa. Sí, sí; ell també ho havia pensat, també ho desitjava, però la perspectiva, si per un costat l'afalagava, per l'altre li infonia esglai. A més a més, ¿com havia d'anar a Barcelona? Tot sol? Amb el seu vestit de pagès i, a més a més, bastant atrotinat? Se sentia en una gran confusió, ple d'inseguretats, com sempre, torturat. S'acomiadà dels Masferrer, els quals deixà encara parlant, sense saber dir què faria, i se n'anà en cerca de Collell, el seu nou amic, a comunicar-li la nova i a veure què li aconsellava.