També fou Augustus l'erector del fòrum...


Obra:La família dels Garrigas (p. 116-117)
Municipi:Tarragona
Comarca:Tarragonès

testing image

També fou Augustus l'erector del fòrum, del quin queden vestigis a la plaça del Pallol, del Circus que sostenia de lo que avui es plaça de la Font fins a la dels Sedassos, parant-se al carrer dels Cavallers que n'era la galeria superior! De l'Amphiteatrum, que amb graons i tot enclou l'actual Presidi i que entre l'arena, les grades, les galeries i avingudes sostenia fins al peu de la basílica, que n'era palau, fort, arsenal, arxiu.

Quan l'emperador volia presidir una festa, prenia per una escalinata davallant al siti ocupat actualment per la carretera, i sota entoldat de veles blanques i grogues amb llobes i bous pintades a dojo, emblemes de Roma i de Tarraco, encatifada la terra de murtra i fulles de rosa, l'aire jugant amb gallardets, los lictors precedint, los comensals al costal, los dignataris darrera, s'assentava al Podium, que es trobava per lla al peu de l'actual passeig de Santa Clara.

Quin sitial per trono! A quant la vista arriba, les blavenques ones!, als peus la plebs cridant "visca!", al costat homes il·lustres i dones de gran bellesa, damunt aquell cel tan pur, per llevant Roma, per ponent la Bètica... Davant Carthago!