En les nostres lluites civils...


Obra:Tres guies (p. 879-880)
Municipi:Alpens
Comarca:Lluçanès

Alpens, com bona part de la Catalunya central, fou escenari de les diverses guerres carlines, al segle XIX. Baixant de la plaça de l'església, just quan el carrer Graell es bifurca, hi ha una làpida que recorda l'episodi de la mort del general liberal Josep Cabrinetty, que fou abatut el 1873 per uns tiradors apostats dalt del campanar de l'església. A la dreta, adosada en una paret on fou traslladada quan s'amplià el carrer, hi ha la pedra amb una creu que assenyalava el lloc exacte on caigué mort Cabrinetty. Aquest és un bon lloc per llegir un text de Josep Pla que indica que, en aquest poble, el general carlí Francesc Savalls guanyà una de les batalles més cèlebres, en el transcurs de la Tercera Guerra Carlina.

testing image

En les nostres lluites civils, el Lluçanès hi féu el paper corresponent a la seva situació geogràfica. Un país admirable per la guerrilla civil! A la cassola d'Alpens, Francesc Savalls hi guanyà una de les seves batalles més cèlebres. A conseqüència del seu triomf fou agraciat amb el marquesat a què el poble dóna nom. Francesc Savalls, marquès d'Alpens. És relativament fàcil d'imaginar les boines vermelles tancant per les altures la cassola del poble amb els liberals dins.

És una cosa petita - un fet a la mesura de les guerres civils. Procuro veure, pel poble, si hi ha algú que es recordi d'aquests fets tan importants. Interrogo la gent. Ningú no en sap res. Ningú no n'ha sentit parlar. Tot s'esvaí en un passat boirós que no és ni passat per a la gent. L'única cosa que pesa, que dura, és tot allò que està pastat amb la terra.

Bon punt a l'extrem septentrional de la comarca, el viatger troba tancats tots els passos - tancats, s'entén, des del punt de vista de l'assequibilitat-per a continuar pujant. El mur que teniu davant els ulls és un dels anticlinals subpirinencs, dels enormes plegaments petris que separen la Cerdanya d'aquesta part de Catalunya.