Si jo hagués estat de l'Anselm ...


Obra:Perot i l'Estel (p. 165)
Municipi:Reus
Comarca:Baix Camp

testing image

Si jo hagués estat de l'Anselm —continuà la bugadera, la qual, a mesura que anava parlant, s'engrescava perquè hom l'escoltava amb més gust—, quan la policia i els criats de Ca l'Agulla, sent negra nit, van anar a agafar-lo, hauria empunyat la pistola que tenia amagada a la tauleta de nit (perquè en aquells temps tot home d'idees avançades havia de tenir-ne si volia estar segur), i hauria encès el cap d'aquells criminals. perquè ¿quina culpa en té, l'Anselm, que aquella gent es guanyin la vida tractant amb bojos com si aquests fossin caps de feram? El càstig de Déu, o dels homes, ja els arribarà, algun dia!

—I encara està tancat? —va preguntar Perot.

—Jo tinc entès —féu una dona— que el van treure de Ca l'Agulla perquè una nit de lluna el van enxampar fent petons a una monja molt maca sota la figuera de l'hort.

—Doncs jo tinc entès —digué una altra dona— que va fugir de Ca l'Agulla en combinació amb una colla de gitanos del veïnat.

—Se'n cremeu una mica —va dir la bugadera—. No va succeir així, per això. Als escarcellers de Ca l'Agulla els va sortir el tret per la culata, perquè, al cap de poc temps d'estar tancat l'Anselm, es va interessar per ell un obrer que també era pintor, i que coneixia l'Anselm d'haver treballat amb ell a Barcelona, el nom del qual feia tremolar de por els rics.