Los homes vestien...


Obra:Lo Lluçanès (p. 61)
Municipi:Olost
Comarca:Lluçanès

La Plaça Major és presidida per l'imponent edifici de l'església barroca de Santa Maria amb dos monumentals campanars adossats a la façana. Aquesta va substituir com a parròquia a l'església de Santa Creu de Joglars que es troba en una vall al centre geogràfic del Lluçanès, entre Olost i Prats de Lluçanès. La plaça pot ser un bon punt per llegir dos fragments de Peregri Casades (Barcelona, 1855-1947) sobre la vestimenta dels lluçanencs d'antany i la celebre contradansa de Lluçanès.

testing image

Los homes vestien, fins bastant entrada aquesta centúria, jupa, calces d'encordillats, o sia una roba gruixuda de llana, gec amb bocamànegues de baieta, calçons de cuiro, barretina vermella i espardenyes o esclops.

Les dones vestien gipó, ret, faldilles de blavet o d'estamenya molt curtes, sense mocador o corbata a les espatlles,socs i plantofins de luxo per les dones riques.

Avui, a pagès, hi ha poca variació en quan lo trajo descrit, mes en los pobles s'ha modificat o unificat bastant. Malgrat això, abunden encara les barretines vermelles i les musques, amples calces i gecs d'alt coll de vellut de color d'oli, dominant més los colors foscos que els llampants, tant en lo trajo dels homes com en lo de les dones.