L'any 1956 jo venia a les Eres de Guardiolans...


Obra:Catalina Bonnín (p. 227)
Municipi:Vilada
Comarca:Berguedà

De les Eres de Guardiolans, un mas dels més potents de la muntanya del Berguedà, ja se'n féu ressò el baró de Maldà en una estada que hi va fer el 1810 fugint dels daltabaixos de la Guerra del Francès. Aurora Bertrana després de tornar de l'exili el 1949, va fer breus estades per raons de salut a Vilada fins que el 1956 gràcies a la coneixença amb Ramon Anglerill, amo de les Eres de Guardiolans, hi inicia unes estades cada vegada més llargues, predominantment els estius que duraren fins pràcticament la seva mort el 1974.

De fet, l'estiu de 1973, mentre feia la migdiada al casal de les Eres, es trobà malament. Havia empitjorar del cor i amb una ambulància la dugueren a l'hospital de Berga, on després de diferents alts i baixos moriria el 3 de setembre de 1974.Va ser enterrada al cementiri de Berga en la tomba de l'advocat Cardona. Malgrat les llargues estades a les Eres i d'haver-hi escrit bona part de la producció literària d'aquells anys, Aurora Bertrana no va dedicar cap text a descriure el lloc de les seves estades, llevat d’una anotació, que reproduïm tot seguit, que va escriure al llibre d’autògrafs de Ramon Anglerill el 1970.

testing image

L'any 1956 jo venia a les Eres de Guardiolans per primera vegada i escrivia en el llibre d'autògrafs de Ramon Anglerill. Sento un goig profund i una gran dolcesa en respirar l'atmosfera d'aquesta casa, la pau que l'envolta i la formosor del paisatge que s'hi frueix. Avui l'any 1970 he de dir i dic a la masia de les Eres de Guardiolans que he trobat més que l'afecte dels amics. He trobat la comprensió i l'afecte d'una autèntica família. Les Eres de Guardiolans és el lloc on penso i escric les meves obres, és el refugi d'una vida laboriosa i difícil, és la pau i el repòs i l'amor.