El Pla de Campllong


Obra:La Panolla (p. 197-198)
Indret:Campllong
Comarca:Berguedà

El Pi de les Tres Branques de Campllong, de 25 metres d'alçada i situat a 1.290 metres d'altitud del nivell del mar, es convertí ja en el segle XIX i, sobretot gràcies al poema que li va dedicar Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845 – Vallvidrera, 1902), en un dels símbols centrals del catalanisme modern.

S'hi va fer la primera festa nacionalista el 25 de juliol de 1921 i, a partir de 1980, es va recuperar la trobada o aplec, que se celebra cada any el tercer diumenge de juliol. A uns cinc-cents metres més enllà del Pi vell, mort d'abans de 1915 per una intervenció poc acurada de protecció que s'hi va dur a terme, s'hi pot trobar el Pi jove, del qual ja en documentava l'existència el baró de Maldà.

Al peu del Pi vell podem llegir, a banda del poema de Verdaguer, un fragment del dietari de Rafael d'Amat i de Cortada, Baró de Maldà (Barcelona, 1746–1818) que va ser el primer de parlar-ne literàriament, a partir d'una visita que hi van fer els seus fills el 1810 i un fragment de la peça teatral Lo Pi de les Tres Branques (1898-1899), de Francesc Pelagi Briz (Barcelona, 1839–1899).

testing image

El Pla de Campllong

Escena IV

Tivat, Guenyo

Guenyo
Ja hi som! La collada és aspra en aquesta hora. Hi cau un raig de sol! Mira, veus al peu de la vessana, al pla, aquest pi de soca mig pelada i gegantina?

Tivat
El pi de les tres branques.

Guenyo
Li sabies el nom?

Tivat
Tot bon català l'hi sap; es l'arbre de casa.

Guenyo
Baixem i acostem-nos-hi. Encara és dejorn i ningú ens ha de veure. Ja hi som dessota. Es parteixen tres branques: ni tres homes donant-se les mans podríem abraçar-ne cap, de les tres branques. Aquestes s'estiren amunt formant com les tres aspes d'una forca. Més amunt comença el brancam i els ramatges: prou són més alts que les naus de la seu d'Urgell. Guaita i escolta. Veus a mitja capçada de la branca que tira a Ponent!

Tivat
Sí.

Guenyo
Tindries pit per pujar-hi?

Tivat
Qui sap!

Guenyo
Doncs, si vols En Grau, allí dalt el tens d'anar-lo a buscar. Quan és per aquests vols com ara, aquí és on ve a trencar el son, mentre tu escorcolles les masies.

Tivat
Hi pujaré.