He visitat la catedral...


Obra:Tres guies (p. 1098-1099)
Municipi:Tortosa
Comarca:Baix Ebre

La façana de la catedral de Tortosa, tot i que originàriament renaixentista, participa plenament del sentit escenogràfic del barroc. Inacabada, construïda en la part més important a la segona meitat del segle xviii, és motiu d'atenció de Josep Pla quan visità la ciutat.

testing image

He visitat la catedral. La seu de Tortosa és tan fina i sensible com la de Barcelona. El claustre, una pura delícia. El conjunt gòtic és d'una aguda sensibilitat. Però la gran fàbrica té poca visualitat externa; queda embotida, en certa manera, a la ciutat; sembla ofegada, aclaparada per les cases. Sempre el pam, la passió obsessiva del pam. Avara povertà. Llegeixo que la catedral fou bastida en el mateix lloc d'assentament del temple romà i de la posterior mesquita musulmana. En tots els països vells passa igual. Tot i ésser la catedral tan bella, tan agudament bella, conté, a més, un element que per a la meva escassa erudició s'ha convertit en una agradable novetat: la façana. Catalunya és més aviat pobra en peces del Renaixement, i, per això, trobar-se amb la façana de la catedral de Tortosa, que és d'aquest tipus, fa una gran impressió. Us sentiu transportats a Roma a l'acte. És una façana pesada, rica, de colors calents, d'una gran sumptuositat, i, ben entès, inacabada. Però aquesta façana té una tan estreta i comprimida visualitat que quedeu desil·lusionats. La catedral hauria de tenir al davant un gran espai d'aire. Mentre va durar l'escassetat de productes alimentaris, Tortosa fou una població excepcionalment rica i puixant. No hi hauria una mica de diners per a aconseguir que la catedral pogués ésser dignament contemplada? No valdria la pena d'intentar-ho? M'he pogut adonar sobre el terreny de com estimen els tortosins la seva catedral i la Mare de Déu de la Cinta, tan amable. Però potser encara no s'han adonat de la joia arquitectònica que posseeixen i de la prestigiosa novetat que representa la seva façana. Portaran tan lluny el seu esperit particular que voldran reservar la seva catedral?

He divagat per Tortosa. He vist les muralles antigues, la Suda, el meravellós panorama agrari que albireu des de les seves altures. He contemplat el riu, portador de fang per al delta ubèrrim, mandrós, pesat. M'he passejat per la Tortosa recent. M'ha semblat que la ciutat posseeix un nombre de cafès inusitat. És la prosperitat! De tota manera, la capital del Baix Ebre resta una mica massa allunyada de la carretera general, que passa part d'avall d'Amposta. A Tortosa establirem contacte amb l'Ebre, que és la força paternal i nodridora de tota la comarca.