La nuvolada embolcalla el dibuix del port...


Indret:Port
Comarca:Baix Ebre

Quan l'Ametlla encara no tenia port, els pescadors de les cales amuntegaven les barques a l'Estany Gras. Abans de la construcció del port de Cambrils, no tenien cap altre refugi fins a Tarragona, i arribar-hi era una veritable aventura. El port de l'Ametlla fou construït el 1920, data a partir de la qual els pescadors deixaren de servir-se de l'Estany Gras, i consta de diverses instal·lacions: moll, llotja i escar. Hi ha també una fàbrica de gel i unes drassanes. Situats en la miranda que domina la llotja, el port i el poble, podem llegir un fragment de Carlos Barral (Barcelona, 1928–1989) en què valora les transformacions de les quals, segons ell, ha anat gaudint el lloc. També una altra breu prosa de Ramon Gomis (Reus, 1946) ens descriu com surt, d'hora al matí, amb una boira que domina l'horitzó en una de les seves "passejades" marítimes per aquestes costes.

testing image

La nuvolada embolcalla el dibuix del port. La balandra solca l'aigua, talment una peça de seda grisa, brillant, com si aviat hagués de descarregar una gotellada. Els mariners m'han dit abans de sortir que només era amburgada, una mica de boira. Una bafa humida desdibuixa l'horitzó.

En aquesta hora l'Ametlla, són quarts de vuit del matí, torna a moure's, amb les barques del bou a la mar i el peix blau dels sardinals a la subhasta. Si per mi fos, hauria esperat per salpar que la boira es dissipés, però m'ha semblat que devia fiar-me de l'opinió d'aquesta gent de mar. Ben mirat, jo sóc un estrany que només de tant en tant, i quan fa bo, passejo per aquestes aigües.