Institut Pere Mata

Municipi:Reus
Comarca:Baix Camp
Coordenades: 41.166300, 1.084280

L'Institut Pere Mata és l'hospital psiquiàtric (manicomi) de Reus, però dóna servei a una regió molt més gran. Va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït entre 1897 i 1912 en l'estil modernista.

El conjunt disposa d'un ampli domini d'unes 20 hectàrees. A les darreries del segle xix el doctor reusenc Emili Briansó Planes, Pau Font de Rubinat (important intel·lectual catalanista reusenc) i d'altres, varen decidir impulsar un nou hospital psiquiàtric. Font de Rubinat fou el primer president de la societat "Manicomi de Reus", nom més tard canviat a l'actual, i fou qui va triar Lluís Domènech i Montaner. L'obra va ser el precedent de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Destaca la rica decoració de mosaics i ceràmica feta per Lluís Bru a partir de dissenys de Josep Triadó.

En aquest centre van estar-hi ingressats, entre altres personatges destacats, els pintors Joaquim Mir i Juli Vallmitjana, a més d'Antoni Fuster Valldeperes (Reus, 1895 – Barcelona, 1942) que hi ambientà part de l'acció de la novel·la Perot i l'"Estel", en què denuncià la corrupció dels directius i el mal tracte que es dispensava als interns. Fuster hi apareix com a Anselm i el sanatori com a ca l'Agulla, el nom popular que li donà la gent. En reproduïm tres fragments en què els personatges evoquen vivències i comentaris sobre el centre mentre contemplen el pas de la processó de Setmana Santa. Més recentment, Rosa Pagès (Reus, 1967), a Àngels de pedra, hi centra part de la trama. Un fragment d'aquesta obra, a més a més d'un sonet d'Antoni Correig (Reus, 1910 - Reus, 2002), poden ser llegits en qualsevol dels àmbits d'accés públic de l'hospital.