Convent de Sant Salvador

Comarca:Terra Alta
Coordenades: 40.956778, 0.330979

Aquest convent, amb el nom oficial de la Mare de Déu dels Àngels, és l'edifici més important de la població i rep el nom del fet que hi va habitar entre el 1547 i el 1559 sant Salvador d'Horta, que es féu famós pels molts miracles i curacions que atreien molta gent. Està situat sota el puig de Sant Salvador, conegut també com de Santa Bàrbara (755 metres d'altitud). És tradició no documentada, que la primera església va ser edificada pels templers al segle XIII. Fou ampliada en la seva part davantera, al segle XV, amb un cor i atri gòtics de gran bellesa, i des dels quals es té una magnífica vista del poble d'Horta de Sant Joan. El claustre, que es degué construir a la fi del segle XVI, està format per una estructura quadrada amb cinc arcades iguals a cada costat, d'arcs carpanells sobre capitells d'àbac motllurat i columnes toscanes de gres de fust llis i base sobre plint quadrat.
Finalment, la capella de Sant Salvador, erigida el 1711, arran de la beatificació del sant, ha mantingut encara el culte, i és a l'entrada de l'església, al costat esquerre, de planta quadrada i cúpula esfèrica, amb una cornisa que descansa damunt arcs torals i petxines i és coronada amb una llanterna o cupulí.
En algun dels espais descrits, segons s'adapti millor el text i el gust del lector, podem llegir tres textos diferents de Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) que evoquen els records que preservava d'Horta i d'aquest magnífic escenari del convent de Sant Salvador, i de com el va fer descobrir a Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917-2008), poeta i picassià il·lustre.