Reials Col·legis de Sant Jaume i Santa Maties

Municipi:Tortosa
Comarca:Baix Ebre
Coordenades: 40.814747, 0.524898

Aquests col·legis coneguts avui dia com de Sant Lluís, fou fundat per Carles V, el 1544, per a l'educació dels joves musulmans conversos. Les obres s'iniciaren el 1564. És l'edifici renaixentista més important del país, amb una porta organitzada en tres registres. A l'inferior hi ha el portal pròpiament dit, d'arc de mig punt entre sengles columnes de fust acanalat i un capitell compost que suporten un entaulament amb decoració de grotescs al fris. Aquest mateix tipus d'ornamentació es troba a les rebranques i a les pilastres exteriors que fan de pedestal a petites figueretes alades. A la part central del segon registre hi ha l'escut imperial, amb l'àguila bicèfala. Als extrems, les dues esfinxs podrien significar la saviesa. El tercer registre té dues fornícules que cobricelen les escultures de sant Jaume i sant Maties, els dos patrons de la institució.

El pati, de planta rectangular, és de les millors realitzacions del Renaixement català. Consta de tres pisos, els dos primers amb arcades de mig punt i el darrer amb arcs molt rebaixats. Els capitells del primer pis són jònics, mentre que els de la planta baixa es componen de motllures convexes i rectes, sota les quals, en relleu, hi ha decoració vegetal. Allò artísticament més destacat, però, és la temàtica de l'escultura en relleu que desenvolupa.

Situats enmig del pati podem llegir un fragment de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa de Cristòfor Despuig, escrits coetàniament a la construcció dels col·legis i la mostra culminant de la nostra literatura renaixentista.