Monument als Castellers

Municipi:Valls
Comarca:Alt Camp
Coordenades: 41.287522, 1.251529

A Valls la tradició castellera arrenca del 1801 amb la Colla Vella, quan se la coneixia com la Colla dels Pagesos. Els seus orígens, però, es perden en l'evolució de l'antic ball de valencians o de les moixigangues de finals del segle XVIII. Va ser la pionera en les construccions més emblemàtiques del segle XIX, com ara el primer quatre de nou sense folre l'any 1881 i el cinc de nou amb folre el 1883. Tanmateix, també a principis del XIX tenim documentada l'altra colla vallenca de la Colla Joves Xiquets. Sorgida del Partit dels Menestrals, (Pandilla Alta), partidaris de les noves idees liberals aparegudes l'últim quart del segle XVIII, amb la Revolució Francesa. Hauria estat fundada el 1812 per Josep Batet Llobera (àlies) Casteller, solter, pagès i políticament liberal, "el primer dirigent o cap de colla de tots els temps a Valls", quan tenia 19 anys.

Aquest altiu monument, ubicat al passeig dels Caputxins, és obra de l'escultor vallenc Josep Busquets i és un homenatge de la ciutat a una de les seves tradicions més emblemàtiques: els Xiquets de Valls.

El monument està format per una gran piràmide de pedra sorrenca que amida 11,70 metres, muntada damunt un pedestal de 2,40 metres. En cada cara de la piràmide hi ha una construcció castellera: un quatre de nou, un dos de set i un pilar de sis. Al costat del monument hi ha un alt relleu, també de pedra i en mida natural, que representa els grallers i els timbalers, companys inseparables dels castellers.

Davant del monument, que Valls va erigir a les seves colles el 17 d'octubre de 1969, podem llegir el poema/cançó entusiàstic que els va dedicar Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874) i la glossa que, el 1916, Eugeni d'Ors (Barcelona, 1881- Vilanova i la Geltrú, 1954) va escriure en homenatge de l'Isidro del Rabassó, un dels caps de colla més popular de tots els temps.