Museu de Belles Arts

Municipi:València
Comarca:València
Coordenades: 39.479034, -0.371102

El Museu de Belles Arts  o Museu de Sant Pius V és la pinacoteca més important de la ciutat i una de les primeres de l'estat espanyol. L'edifici fou construït entre el 1683 i el 1744 seguint el projecte de l'arquitecte valencià Joan Baptista Pérez Castiel i estava destinat a la formació de sacerdots. Està compost per dues parts: el col·legi i l'església. El col·legi és de planta quadrangular disposat al voltant d'un claustre, i les seues dues torres en la façana que s'aguaita al Túria li donen un cert aspecte d'alcàsser, com era freqüent llavors en els monestirs i en certs palaus de la ciutat. En aquesta façana destaca l'encoixinat dels cantons, en forma de puntes de diamant, els frontons alternats rectes i corbs que coronen les finestres, les cornises i les rematades de pitxers i globus.

Té rellevància internacional la seua col·lecció de taules gòtiques de primitius valencians (segles XIV i XV), encara que les seues joies més conegudes són l'autoretrat de Velázquez i la Mare de Déu de Pinturicchio.

Durant la Guerra Civil aquest museu, junt amb les torres de Serrans serviren com a magatzem de les millors peces del Museu del Padro, per evitar els bombardeigs de Madrid. Ens hi poden servir de lectura un fragment descriptiu de Joan Francesc Mira, dos textos descriptius de Llorenç Millo i una nota de dietari de Joan Garí.