Convent de Santa Clara

Municipi:Ciutadella
Comarca:Menorca
Coordenades: 40.003723, 3.838615

El convent de Santa Clara situat en es cap de cantó de Santa Clara  i Domingo de ses Monges va ser fundat en temps d'Alfons III, al segle XIV. Avui en dia amb prou feines conserva res de l'estructura primitiva a causa, primer dels atacs turcs del segle XVI i, després, de les destrosses de 1936. Durant segles, totes les famílies riques de l'illa tenien alguna filla al convent. Quan el saqueig turc de1558, sor Àgueda Ametller n'era l'abadessa i va ser brutalment torturada en el pati i, després, la van penjar en un dels arbres per arcabussejar-la.  Amb els anys va sorgir la llegenda segons la qual el cabdill dels turcs havia estat esclau a casa  dels pares de sor Àgueda. El turc se n'enamorà bojament de qui sempre rebé carbasses. Una nit es va fugir i va prometre venjar-se dels desaires rebuts.

El 1558, la ciutat va ser destruïda i s'emportaren captives prop de 3.000 persones. Un monòlit a Es Born recorda l'any de sa desgràcia. Miquel Eugeni Caimaris va escriure, a finals de la dècada dels quaranta del segle XIX, la novel·la romàntica Sor Àgueda Ametller, publicada pòstumament. Caimaris trià l'episodi luctuós de l'assalt turc com a marc de la història que té el desenllaç en el martiri de Sor Àgueda. La novel·la traeix sovint la contradicció de la llengua literària usada, el castellà, amb freqüents remissions a mots catalans "intraduïbles" i a la inclusió d'alguns versos en català, així el romanç de la "Sa núvia d'Algendar" o els que reproduïm a continuació. Els canta la bona fada Madalena  a Juanita i Àngela /Àgueda i són una predicció "espantosa" del que succeirà a Àgueda, un cop haver entrat en la vida religiosa, per haver menystingut el jove esclau turc  Mustafà Piali.

Pau Faner, a Moro de rei (1988) se servirà de l'episodi de l'atac turc ara emmarcat en la història d'un noi d'origen menorquí, Valent, fill de Leonila Mamerta, que és fet presoner pels germans Barba-rossa, durant la primera meitat del segle XVI i és educat com un pirata sanguinari. Quan descobreix els seus orígens es debatrà entre ésser un vertader cavaller cristià o senyor musulmà, gairebé fill adoptiu dels Barba-rossa.  El fragment que reproduïm recrea el moment de l'assalt a Ciutadella i, concretament, al convent de Santa Clara, on l'abadessa sor Àgueda (Martí) Ametller és crucificada.