El Born (Sant Pere, Santa Caterina i Ribera)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.385898, 2.183761

El Mercat del Born és un dels primers i més importants edificis construïts amb ferro a Barcelona. Fou projectat el 1873 per l'arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias, i construït entre 1874 i 1878 pel mestre d'obres Josep Fontserè i Mestre i l'enginyer Josep Cornet i Mas. L'estructura de columnes de fosa i cavalls metàl·lics va ser fabricada per La Maquinista Terrestre i Marítima.

Va estar en funcionament com a mercat central de la ciutat fins l'any 1971, moment de l'obertura de Mercabarna. Va ser restaurat el 1977 per Pere Espinosa. L'any 2002 es van fer obres per instal·lar-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, i van aparèixer les restes de la ciutat medieval i moderna. Es va optar per conservar-les En l'actualitat el mercat aixopluga aquestes restes arqueològiques corresponents a part del barri de la Ribera, enderrocat a principis del segle XVIII després de la desfeta de la guerra de successió, en 1714, i per la construcció de la Ciutadella. És un dels jaciments més complets de l'edat moderna a Europa.

En diferents punts del recinte podem llegir: la primera descripció documentada de la mà del Baró de Maldà (Barcelona, 1746 - 1819); el fragment d'un poema de Francesc Casas Amigó; poemes de Josep Carner i Josep Maria López-Picó; fragments de novel·les de Jaume Cabré, el moment de penjar Andreu Perramon, protagonista de Senyoria, i Alfred Bosch (Barcelona, 1961) i, finalment, diversos episodis de Victus. Barcelona 1714, d'Albert Sánchez Piñol.