Palau de les Belles Arts

Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.388839, 2.182611

El Palau de Belles Arts obra d'August Font fou construït el 1888, arran de l'Exposició Universal, i va ser destinat a exposicions artístiques, concerts i esdeveniments culturals. L'edifici, situat davant per davant del castell dels Tres Dragons i al costat del monument a Rius i Taulet,  era de planta rectangular i feia 91 x 50 metres. L'estructura de ferro permetia cobrir un gran saló d'actes. Tenia torres de maó vist, amb cúpules a les cantonades. A la segona planta, hi havia diferents sales, al voltant de la gran, amb llum zenital, que permetia fer-hi actes i exposicions. L'edifici, bàsicament, constava d'una gran sala, el Saló de la Reina Regent, amb 2.000 metres quadrats. La regent Maria Cristina va ser la reina dels Jocs Florals d'aquell any. Hi van assistir personalitats rellevants com Emília Pardo Bazán, Benito Pérez Galdós, Teodor Llorente, Justí Prepatx... Els presidí Marià Aguiló i va fer  de mantenidor Marcelino Menéndez i Pelayo amb un discurs en català. Hi guanyen les flors: Jaume Collell (Flor Natural), que també en guanyà un premi extraordinari; Ramon Picó i Campamar (Viola) i Francesc Matheu (Englantina).

El 1906, s'hi celebrà el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, en què tingueren un paper destacat Antoni Maria Alcover i Pompeu Fabra, a banda, és clar, d'altres filòlegs i escriptors de l'època.

Els Jocs del cinquantenari, el 1908, també se celebraren al Palau de Belles Arts amb decoració de Josep Puig i Cadafalch que dissenyà el tron de la reina. Els presidí Jaume Collell i Apel·les Mestres guanyà l'Englantina amb "Els pins" i fou proclamat Mestre en Gai Saber.

Tenint a la vista el monument a Rius i Taulet i l'edifici del Castell dels Tres Dragons podem llegir dos fragments de les memòries de Narcís Oller que recreen la vista de Pardo Bazán; "L'absoluta" de Jaume Collell; un fragment de les memòries de Gaziel en què explica la primera vegada que va veure Fabra en aquest indret; "Els pins" d'Apel·les Mestres i "Festa" de Francesc Matheu i  tots ells premiats en els certàmens.