Sant Pere de Galligants

Municipi:Girona
Comarca:Gironès
Coordenades: 41.988805, 2.826383

El monestir benedictí de Sant Pere de Galligants del qual només resten l'església i el claustre, és un dels monuments més notables de l'art romànic català. Es va construir a la vora de la muralla nord de Girona, a la riba esquerra del riu Galligants. No se'n coneix la data de fundació però hi ha documentació des de finals segle X.

Sant Pere de Galligants, tal i com es coneix avui, fou bastit vers el 1131, data en què Ramon Berenguer el Gran va llegar un important donatiu per sufragar les obres.  El 1835, a causa de la desamortització de Mendizabal, va ser abandonat per la comunitat formada per l'abat i quatre monjos. el 1870, s'hi instal·la el Museu Arqueològic de Girona.

Del conjunt destaca la portalada, el rosetó de grans dimensions, el campanar de tres pisos de planta octogonal i el claustre amb capitells que es relacionen amb els del de la seu gironina. Estan decorats amb escenes bíbliques, altres de l'època, així com decoració de tipus animal o vegetal, i de tipus clàssic. Seran lectures oportunes en qualsevol punt de l'antic monestir dos fragments de Girona 1900, de Rafael Gay de Montellà i un text de Josep Pla.