Sant Cristòfol les Fonts

Municipi:Olot
Comarca:Garrotxa
Coordenades: 42.168781, 2.500026

El Triai és un prat molt gran situat a prop d'Olot entre la font Moixina i l'església de Sant Cristòfol les Fonts. El reconeixereu per una creu d'uns quinze metres en record d'uns afusellaments durant la guerra civil, fet que esmenta Oriol Bohigas en un dels textos que proposem llegir. El dilluns de Pasqua Florida se celebra l'Aplec del Roser a la zona anomenada el Triai d'Olot. Està documentat que al segle XVIII era molt concorregut per la gent de les rodalies, que formaven una àmplia rodona amb els carros i enmig de la qual restava una plaça on feien el ball. Era punt de reunió del jovent que desitjava trobar promesa o promès i, doncs, s'hi concertaven molts prometatges i casaments. S'hi ballava el ball conegut com a "Triai" (nom que prové segurament del mot "triall", terme derivat del verb triar) en el qual es triava promesa. El ballador es declarava oferint la mà al final del ball. També es diu, però, que el nom fa referència a la tria que feien els pastors per cercar les seves ovelles quan tornava el ramat de la pastura.

Els actes comencen a l'entorn de de la parròquia de Sant Cristòfol, d'origen romànic. Al matí es fa l'ofici i una processó que dóna la volta a l'església i es balla la sardana dels pabordes. Després d'algunes dècades d'estroncament de la tradició, a partir de 1995 el ball del Triai ha estat recuperat pel Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa i es dansa en el prat que li va donar el nom.

Prop de l'església o al prat, a banda del ja esmentat text d'Oriol Bohigas, primer podem llegir un article de Josep Berga i Boix de marcat to costumista, que descriu com era l'espai i la festa en la seva època, i amb un final que denota la ideologia conservadora de les forces carlines de la Garrotxa. Després, acabar les lectures amb un poema de Guillem A. Tell Lafont inspirat en els camps de fajol i un breu epigrama de Mercè Devesa (Olot, 1909-Barcelona, 1988).