Interior del santuari de Talló

Comarca:Cerdanya
Coordenades: 42.363646, 1.780743

La Cerdanya va formar sempre un pagus o demarcació del bisbat d'Urgell. Talló, esmentat per alguns documents com el "pagus Tollonensis", encapçala la llista de parròquies de la Cerdanya, en l'acata de Consagració de la Seu d'Urgell datada el 839.

Construcció de pedra d'una sola nau amb volta de canó apuntat amb arcades laterals també apuntades, reforçada per uns arcs torals sostinguts per unes pilastres que coincideixen amb uns contraforts exteriors de secció circular. La capçalera està tancada per un absis semicircular amb ric aparell de petits carreus, decorat exteriorment amb arcuacions llombardes.

Tres elements patrimonials mobles formen part integrant de la declaració de monument històric. La Mare de Déu de Talló és una talla romànica policromada del segle XIII i restaurada al segle XIX. A l'interior hi ha el sepulcre de Raimon de Morer, ardiaca de Cerdanya, mort el 8 de desembre de 1307. Té una inscripció sobre pedra, amb un text llatí gravat en dues línies amb caràcters gòtics. Als costats, una mica a sota, dos cercles en relleu, amb un arbre de morera cadascun.

Hi ha dos fragments d'esteles. Un prové d'una estela rodona amb una creu en relleu, del segle XII o XIII. L'altre presenta un relleu amb un motiu d'arc gòtic trilobulat i el puny d'una espasa o potser una T. Aquestes esteles procedeixen del cementiri antic que estava al costat dret del camí d'entrada al porxo de l'església. Hi podem llegir el poema que Emili Foxonet va dedicar a la Mare de Déu.