Coll de Tancalaporta

Comarca:Cerdanya
Coordenades: 42.284575, 1.736458

El Coll de Tancalaporta és una collada de 2.343,7 metres situada a l'extrem oriental de la Serra del Cadí, al nord del Puig Terrers. És el pas natural entre la vall del Bastareny, al sud-est, i la del Ridolaina, al nord. Al coll és partió dels termes municipals de Gisclareny, al Berguedà, i el de Bellver de Cerdanya.

El Cadí i el Moixeró, el primer té les parets escarpades per ponent i el segon per la banda de llevant,  es donen la mà en el suggerent coll de Tancalaporta. El Cadí presideix el nostre recorregut. A voltes amagat entre altres alçades menors poblades intensament  de pi roig  i, a voltes, present amb tota la seva força de colós de pedra, emblanquinat per la neu o emblavit per la calitja d'estiu.

Hi proposem dues lectures. La primera, la del caminant i literat incansable Joan Santamaria, és una de les més poètiques visions de la Cerdanya dels cims del Cadí estant que podrem llegir en aquest punt o en qualsevol altre de la serralada.  La segona lectura correspon a Rafael Gay de Montellà, del Llibre de la Cerdanya, en què novel·la una història, que potser va ser veritat, d'una nena òrfena, la Roser,  que passà en ple hivern el coll de Pendís amb el seu oncle per anar al Mas Pons ja en terres cerdanes.  Ficció o veritat és la narració d'una autèntica epopeia anònima.