La Trapa

Municipi:Andratx
Comarca:Mallorca
Coordenades: 39.599695, 2.360627

La Trapa es troba situada dins la reserva natural del mateix nom, al nord-oest del municipi d'Andratx, i és propietat del GOB des de 1980. El Consell de Mallorca ha signat amb el GOB un conveni de cessió de les cases per a la restauració i la conversió en refugi per formar part de la Ruta de Pedra en Sec. És en un àrea de gran vàlua paisatgística, especialment amb el mirador sobre Cala en Basset i sa Dragonera.

El nom li ve del fet que, entre 1810-1820, hi hagué una comunitat de monjos trapencs. La propietat es va vendre en subhasta pública (1853) i el monestir esdevingué una casa de possessió i una explotació pagesa més. Es conserven unes marjades de gran qualitat tècnica, fonts de mina, eres de batre, rotlos de sitja, forn de calç, un molí de sang i els edificis que formaren part del monestir trapenc, amb restes d'una capella i les cases de possessió.

El lloc va ser literaturitzat per Baltasar Porcel a Cavalls cap a la fosca. Hi situa la possessió dels Capovara que per una sèrie de circumstàncies misterioses acabarà sent propietat dels Vadell, descendents de Jaume Vadell el vigilant de l'Illa de Sa Dragonera que havia substituït al titular Gabriel Jovera, arran que el raptessin pirates els barbarescs.

Podem llegir-ne diversos fragments, tenint Sa Dragonera al davant des del mirador i també al costat dels edificis reconstruïts, sobretot el que descriu el misteriós incendi que acaba amb part de la família.