Circ romà

Municipi:Tarragona
Comarca:Tarragonès
Coordenades: 41.116033, 1.257127

El circ de Tàrraco es trobava emplaçat dins el pomerium (l'horta) de la ciutat, aprofitant uns terrenys que, des d'època fundacional, eren de propietat estatal. Situat a la part alta de Tarragona, paral·lel a la Rambla Vella, en algunes parts, manté un estat excepcional de conservació. Es tracta de l'espai públic on es desenvolupaven les curses de cavalls, de carruatges, així com les de bigues i quàdrigues amb capacitat per a 20.000 persones. Va ser edificat sota el govern de l'emperador Domicià (81-96 dC) i va estar en funcionament fins al segle V dC.

Les restes avui observables de l'antic circ romà de Tarragona constitueixen tan sols una petita part de la construcció original, que ocupava la zona del nucli antic de la ciutat delimitada pels actuals carrers de Sant Hermenegild, la Rambla Vella, de les Salines i Darrere Sant Domènec i els dels Ferrers i de l'Enrajolat. La part actualment visible es troba situada prop de la muralla i del Pretori, i es limita a un sector de la capçalera del circ i a algunes voltes de canó de grans dimensions, damunt de les quals recolzaven les graderies destinades als espectadors. Resta també en peu una gran porta monumental d'accés al recinte.

Es conserven tres arcs de 6,40 m d'altura. El més oriental dóna pas a la volta de canó de Sant Hermenegild realitzada en opus caementicium. Té una longitud de 50 m i una alçada entre 5,90 m i 7,10m. A 27 m de la façana es desvia 32 graus cap a l'est. Les parets són d'opus vitattum, fetes amb pedra calcària local.

Pot ser en aquest espai o en qualsevol altre punt exterior, tenint a la vista les restes del circ, que podem llegir una recreació entre històrica i literari de Manuel de Montoliu d'una carrera d'aurigues.