El Cànem (Poblenou, Sant Martí)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.398560, 2.203215

El Cànem és el nom popular amb què hom coneixia la fàbrica del Poblenou dels germans Godó, construïda el 1882 i dedicada a la fabricació de jute. L'edifici, de dues plantes, estava ubicat al carrer de la Llacuna, entre els carrers de Ramon Turró i del Doctor Trueta. Era l'única fàbrica a Espanya que treballava el jute, i donava feina a uns dos mil obrers, majoritàriament dones i nens, que treballaven en unes condicions molt dures. Arran dels fets de la Setmana Tràgica, els Godó van cedir un dels edificis de la fàbrica a la guàrdia civil perquè hi instal·lés una caserna.

Després del 1939, els Godó van recuperar la titularitat de la fàbrica, però la van cedir gratuïtament a Franco. L'edifici es va habilitar com a presó de republicans, amb el nom de «Prisión provisional de Pueblo Nuevo», i va funcionar com a tal entre el 1939 i el 1942.

Gràcies a un fragment de les Memòries i un altre d'Icària, Icària..., de Xavier Benguerel, que ens poden servir de lectura, tindrem la descripció de com eren tractades les treballadores del Cànem pels Godó, que eren familiars de l'àvia de l'escriptor.