Rambla del Poblenou o del Triomf (Poblenou, Sant Martí)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.400696, 2.201741

Els límits actuals del Poblenou els va establir l'any 2006 la divisió administrativa en barris de Barcelona, que en va retallar l'extensió tradicional i va crear nous barris, avui adjacents, amb el topònim «Poblenou» al nom: El Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou, Diagonal del Mar i Front Marítim del Poblenou, i Provençals del Poblenou.
El barri sorgí pels volts de l'any 1870 —lligat a la desaparició de la ciutadella militar i al canvi polític—; el nombre de fàbriques va créixer vertiginosament, i, amb elles, la població i els habitatges. Al costat de les noves factories es van formar ben aviat nous nuclis urbans, com ara el barri de la Plata —entre els carrers de Wad-Ras i Badajoz— i el d'Icària, al sud de l'avinguda d'Icària. Tots els nous nuclis urbans es van articular al voltant de la Rambla, quan el 1886 s'urbanitzà el passeig del Triomf com a rambla, i del carrer de Marià Aguiló, entre els carrers Pere IV i Taulat.
Un fragment d'Els Lluïsos, de Jordi Coca, ens servirà per rememorar la vida del barri en plena postguerra franquista de la mà de la rutina d'un dels protagonistes.