Antiga redacció de Serra d'Or (Gràcia, Vallcarca i Penitents)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.407027, 2.148974

La revista Serra d'Or va néixer de la fusió de dues publicacions fetes al monestir de Montserrat, Germinàbit, revista dels antics escolans, en què entraren a col·laborar Enric Bastardes i Max Canher, a petició de Josep Benet,  i Serra d'Or, circular dels treballadors del santuari reunits en el Cor Montserratí, amb les aportacions de tot de joves Manuel Bardina, Joan Espinach, Ramon Riera i Antoni Traveria sota la batuta del Dr. Joan Pelegrí.

Ja dirigida pel pare Maur Maria Boix, després d'alguns punts de trobada itinerants tal i com documenten alguns textos seus, les reunions de la redacció s'estabilitzaren al pis que el monestir tenia al número 2 de l'Avinguda República Argentina, davant mateix de l'església dels Josepets. La revista tingué cada vegada més impacte social a partir del moment que entraren en la redacció intel·lectuals d'esquerres i progressistes i polítics que li donaren una obertura ideològica a tenor del tan predicada reconciliació entre els diferents sectors enfrontats a conseqüència de la Guerra Civil.

Per recuperar l'ambient d'aquelles reunions de redacció podem servir-nos de textos memorialístics de Maur M. Boix (Barcelona, 1919-Monistrol de Montserrat, 2000), Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921- Barcelona, 2010), Jordi Carbonell (Barcelona, 1924) i Albert Manent (Barcelona, 1930).