Església de la Bonanova (Sant Gervasi-La Bonanova)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.406710, 2.133204

A mitjans segle XIII, el noble Pere de Montjuïc, que posseïa un castell o casa senyorial al que fou terme de Sant Gervasi de Cassoles, fundà la parròquia dedicada als sants màrtirs Gervasi i Protasi, en un indret proper a l'actual església. Consta, però, que al segle XVII ja s'hi venerava la Mare de Déu de la Bonanova, la qual va anar desplaçant la devoció als sants màrtirs.

L'augment de la població al segle XIX va donar embranzida, sobretot a partir de la segona meitat d'aquest segle, a una important remodelació de l'església. El 1883, el papa Lleó XIII declarà la Mare de Déu de la Bonanova copatrona del poble de Sant Gervasi i l'any 1900, el bisbe Morgades va presidir la coronació canònica de la Mare de Déu i, amb motiu d'aquesta coronació, mossèn Cinto Verdaguer va compondre un himne a Nostra Senyora de la Bonanova.

A la segona dècada del segle passat, s'hi varen convocar Jocs Florals que varen ser guanyats per Josep Carner i el 10 d'octubre de 1928 s'hi va celebrar el casament de Mercè Rodoreda amb el seu oncle Joan Gurguí. Podem llegir-hi l'himne de Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1902-Sarrià, 1902) dedicat a la Mare de Déu i un fragment de la crònica que Lluís Permanyer (Barcelona, escriví sobre el funeral de Josep Maria de Sagarra.