Teatre Apolo (Poble Sec)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.374756, 2.170358

El primitiu Apol·lo fou construït el 1901 i, de manera ininterrompuda fins a l'actualitat, ha ofert espectacles de varietats, de música i de teatre, sobretot en castellà. Els empresaris foren els germans Soriano (també empresaris del Pabellón Soriano), Joan Socias i Joan Mestres Calvet. Es va inaugurar el 19 d'octubre de 1904. El teatre de text també hi tenia lloc: el 25 de febrer de 1928 s'hi va estrenar la versió revisada de La dama enamorada de Joan Puig i Ferreter; el 1946, hi va tenir lloc la primera representació teatral en català autoritzada de la postguerra (sense tenir en compte les de teatre d'aficionats): va ser El ferrer de tall, de Frederic Soler, a càrrec de la companyia de Jaume Borràs.

A la vora del teatre hi havia la Bodega Apolo (popular lloc de trobada de preus barats que presentava actuacions de velles glòries de l'escena) i un petit parc d'atraccions: Atraccions Apolo. L'any 1991 es va vendre el terreny i es van enderrocar totes les instal·lacions. S'hi van construir un aparcament i un hotel (Tryp Apolo), però van reservar part del terreny i la planta baixa de l'edifici per construir-hi un nou teatre, que és el que continua funcionant.

Situats al davant, podem llegir textos de Lluís Capdevila, el qual, després de remarcar l'especificitat del Paral·lel, en descriu els fluxos i refluxos humans durant el dia i la nit, i, de Sebastià Gasch, profund coneixedor de les nits de Barcelona, un text que desgrana com anava el tema de les artistes que actuaven en els diferents cafès-concerts.