Interior de la Basílica de la Sagrada Família (Sagrada Família)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.403387, 2.174435

La nau central té una amplada de 80 metres, 30 la nau central i 7,5 cada una de les laterals. La longitud  total és de 80 metres i l'alçada màxima sota el cimbori és de 65 metres.  És d'estructura arborescent en la qual els pilars són inclinats i es descomponen en forma de branques i fulles. El tronc de la columna interior és geomètric i s'aconsegueix per interseccions successives de polígons estelats. El capitell té la forma d'un gran nus ligni, d'on surten les columnes més primes que formen les branques. Les columnes que corresponen al transsepte i a l'absis són fetes de pòrfir, un material procedent de l'Iran, considerat més resistent.

Les columnes de l'interior tenen variada simbologia: les quatre del creuer són dedicades als evangelistes, les dotze que envolten el creuer als apòstols (Sant Pere i Sant Pau al costat de l'altar), i la resta als bisbats continuadors de l'obra apostòlica: els de Catalunya (Barcelona,Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Urgell, Solsona, Tortosa i Perpinyà) en el creuer, de la resta d'Espanya (Mallorca, València, Saragossa, Granada, Burgos, Sevilla, Valladolid, Toledo i Santiago) a la nau central i a les laterals els cinc continents; cada columna porta els Sants patrons de cada diòcesi.

L'any 2010 es va acabar de cobrir l'interior del temple, fet que va permetre la seva consagració pel papa Benet XVI el dia 7 de novembre. Situats en qualsevol punt de la nau central podem llegir una nota de dietari de Joaquim Renart que  descriu la comitiva fúnebre de l'enterrament de Gaudí d'ençà que surt de la catedral fins que arriba al temple a mig construir i la descripció simbòlica que del temple,  en fa Armand Puig.